Een robot die door Italiaanse wetenschappers ontwikkeld wordt, zo mensen met autisme of een persoonlijkheidsstoornis kunnen helpen. De robot ziet er erg menselijk uit en kan verschillende gezichtsuitdrukkingen nabootsen.
Met honderd nagebootste spieren in het gezicht zal de robot overtuigende mensachtige emoties kunnen laten zien. De onderzoekers geloven op basis van verschillende psychologische studies, dat mensachtige robots met zeer overtuigende eigenschappen, kunnen worden gebruikt om mensen te helpen met sociale problemen zoals ook een sociale angst.
De robot is nog niet helemaal klaar, de onderzoekers willen de robot nog menselijker maken, voordat ze hem in willen gaan zetten. Het uiteindelijke doel is om het ongemakkelijke gevoel dat mensen nu hebben bij communicatie met mensachtige robots weg te halen. Men verwacht dat deze Robot, onder de naam FACE, dat mogelijk in zich heeft. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met autisme de robot niet zozeer als een machine zien maar meer als een kunstmatige partner.
Er werden experimenten gedaan met kinderen (waarvan er enkele bij waren met autisme), waaruit bleek dat de gezichtsuitdrukkingen van FACE redelijk goed te herkennen zijn. Hierbij kregen de kinderen de robot te zien en werden ze gevraagd om de gezichtsuitdrukkingen te benoemen. Zowel kinderen met als zonder autisme konden gezichtsuitdrukkingen zoals geluk, woede en verdriet bij FACE herkennen. De gezichtsuitdrukkingen angst, verbazing en walging bleken moeilijker te herkennen.