Alles wat je moet weten over lensimplantatie

Ben jij al jaren afhankelijk van je bril? Dan is het heel begrijpelijk als je hiervan af wil. Misschien heb je wel eens gehoord van lensimplantatie. Deze vorm van refractiechirurgie zorgt ervoor dat je geen bril meer nodig hebt. Denk je erover om te kiezen voor een lensimplantatie? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Wat is een lensimplantatie?

Zoals hierboven al werd aangegeven is lensimplantatie een vorm van refractiechirurgie waardoor je geen bril meer nodig hebt. Als het ware worden er kunstlenzen in het oog geïmplanteerd. Er is een verschil tussen voorzetlenzen en vervanglenzen. Voorzetlenzen worden vooral gebruikt bij mensen onder de 50 jaar en deze lens wordt voor de eigen ooglens geplaatst. Vervanglenzen worden, zoals de naam al zegt, gebruikt als vervanging van de eigen ooglens. Deze lenzen worden vooral gebruikt bij mensen boven de 50 jaar.

Voordelen van een lensimplantatie

Een duidelijk voordeel van lensimplantatie is het feit dat je nooit meer een bril of lenzen nodig hebt. Dit is voor de meeste mensen al een hele opluchting omdat lenzen nou eenmaal als vervelend ervaren kunnen worden daarnaast zijn ze ook makkelijk kwijt te raken, etc. Bovendien kan deze techniek geschikt zijn voor mensen bij wie ooglaseren geen optie is. Daarnaast is de oogsterkte redelijk goed te compenseren, de meeste patiënten krijgen met behulp van lensimplantaten weer een normaal zicht. Tenslotte is het zo dat de operatie soms vergoed wordt in verband met oogsterkte-afwijkingen.

Verschil tussen een lensimplantatie en een ooglaserbehandeling

Het ooglaseren is de laatste jaren erg gestegen in populariteit. En dat is natuurlijk niet voor niets want ooglaserbehandelingen zijn erg veilig en bieden een goed resultaat. Bij ooglaseren is het zo dat er een dun laagje hoornvlies wordt behandeld met een laser. Het uiteindelijke doel van deze behandeling is dat de vrom wordt aangepast en hiermee wordt de sterkte weggenomen. Kortom u kunt dat weer scherp zien zonder bril of lenzen. Bij een lensimplantatie zit het dan ook ander hierbij krijg je implantlenzen of kunstlenzen die in het oog worden geplaatst via een kleine incisie in het hoornvlies. Deze hoeven dan uiteraard niet in en uit gedaan te worden. Welke behandeling het meest geschikt is kan bij een gesprek vaak worden vastgesteld. Zo kan het geadviseerd worden om geen ooglaserbehandeling te nemen wanneer je sterkte hoger is dan -8D of +1D of als je hoornvlies te dun is voor de laser. Daarnaast is de minimum leeftijd 18.