Bang zijn of een angststoornis?

We zijn allemaal wel eens een keer bang en vaak niet zonder reden. Angst is eigenlijk ook iets wat goed is voor ons, want door bang te zijn reageren we op gevaarlijke situaties. Denk hierbij aan een brand, een aardbeving of een neerstortend vliegtuig. In dit soort situaties is angst heel normaal, maar sommige mensen kunnen bang zijn zonder reden, zonder gevaarlijke situaties. Er kan bijvoorbeeld een paniekaanval optreden bij het idee een presentatie te moeten geven voor een kleine groep mensen of iemand kan ontzettend bang zijn om de controle te verliezen. Bij het verlaten van het huis elke keer controleren of het gas uit is en of de stijltang wel uit het stopcontact is. Dit zijn angsten die we niet nodig hebben, het geeft geen waarschuwing voor een gevaarlijke situatie. Voor iemand met een angststoornis kan dit echter een dagelijks voorkomend probleem zijn.

 

Angststoornis

Wanneer iemand sociale situaties gaat vermijden en deze vermijding gaat steeds meer zijn leven bepalen, zonder dat de angst afneemt , kan er wellicht gesproken worden over een angststoornis.

Ongeveer 20 procent van alle Nederlanders heeft ooit wel eens een vorm van een angststoornis gehad in zijn leven. Het gaat hierbij om serieuze klachten, klachten die zo heftig kunnen zijn dat ze de kwaliteit van leven bepalen.

Een negatieve levensveranderende situatie kan een aanleiding zijn voor een angststoornis. Een verhuizing, een sterfgeval of zelf een ontslag kan in samenwerking met iemand persoonlijkheid zorgen voor een angststoornis of een sociale fobie.

Sociale fobie

Bang zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, om de telefoon op te pakken of om voor een groep mensen te spreken zijn de dagelijkse problemen van iemand met een sociale angst. Daar waar bijna iedereen het erg leuk vindt om met een leuk gezelschap lekker een avondje uit eten te gaan en te borrelen, is dit voor iemand met een sociale fobie één van de engste dingen om te doen. Iemand die lijdt aan een sociale fobie probeert sociale situaties zo veel mogelijk te vermijden omdat ze hier echt bang voor zijn. Ze kunnen gaan zweten, trillen, blozen en krijgen last van spiertrekkingen en hartkloppingen.

De angst van degene met een sociale fobie is voornamelijk bang zijn om zichzelf belachelijk te maken voor anderen. Dit kan gaan om het knoeien van eten, of van een onderwerp niet helemaal op de hoogte zijn. Mensen met een sociale fobie vermijden dit soort situaties omdat zij niet in de middelpunt van de belangstelling willen staan, zij zijn bang om beoordeeld te worden. Dit terwijl je vaak helemaal niet beoordeeld wordt tijdens een etentje. Een sociale fobie kan soms met een verlegenheid in verwarring gebracht worden, maar onderschat een sociale fobie niet. Dit kan gepaard gaan met intense angst en problemen in de sociale kring of met de werkgever kunnen dan ook gemakkelijk toetreden.