De pretecho

Voor elke aanstaande ouder is het altijd spannend hoe het met het kindje in de buik gaat. Gaat alles wel goed? Groeit alles goed? En hoe ligt het kindje? Deze vragen horen er allemaal bij. Tijdens je zwangerschap heb je normaal gesproken 2 medische echo’s. Één is de 10 weken echo, tijdens deze echo hoor je hoe groot je kindje is, hoeveel weken je zwanger bent, wat de conditie van je baarmoeder is en of er complicaties zijn. Daarna krijg je de 20 weken echo. Deze is weer om te kijken of alles in orde is. Tijdens deze echo is duidelijk te zien of de handjes en voetjes goed groeien, of de organen zich goed ontwikkelen en of alles voor de rest in orde is. Naast deze belangrijke gezondheidsaspecten kan ook het geslacht bepaald worden.

Wat is dan de pretecho?

Veel aanstaande ouders denken dat een pretecho een 3d echo is. Dit is deels waar, maar eigenlijk is elke extra zwangerschapsecho die je laat doen zonder medische reden een pretecho. Je wilt gewoon je kindje vaker zien, of misschien wel eerder dan de 10 weken. De kennismaking met je kindje is een bijzonder moment, zorg daarom dat je altijd samen met iemand naar deze echo gaat zodat je dit gevoel kunt delen. Een pretecho kan dus de echo voor de eerste echo zijn, maar het kan ook een 3d echo zijn.

3d echo

Tijdens een 3d echo kun je echt de vormen van je kindje zien. Je ziet of je kindje op de vader of de moeder lijkt. Dit is natuurlijk heel bijzonder omdat de baby nog in de buik zit. Je hebt bij een 3d echo het gevoel dat je echt kennis maakt met je kindje. Bij de meeste echocentrums krijg je ook een DVD en een aantal foto’s mee om dit bijzondere moment ook thuis terug te kunnen kijken.