De zorg wordt steeds duurder

In tien jaar tijd zijn de zorgkosten in Nederland met maar liefst 71,4% gestegen waardoor meer dan 10% van het BBP wordt uitgegeven aan de gezondheidszorg. Deze cijfers vallen erg op wanneer je deze vergelijkt met voorgaande jaren, aldus meldt het CBS en de OESO.

Waar de stijging vooral direct te zien is in de premiekosten. Zo’n vijf jaar geleden lag de gemiddelde prijs van een zorgpremie rond de €90 per maand. Tegenwoordig ligt de gemiddelde prijs al rond de €107,25, en naar verwachting zal deze prijs nog verder oplopen. Op jaarbasis betaalt de gemiddelde Nederlander dus alleen al aan de zorgpremie €207 méér dan enige jaren geleden. Ook het eigen risico, die per 2013 €350 zal bedragen, maakt het er niet gunstiger op.

De directeur van Interpolis, Arné van den Boom, stelde onlangs dat consumenten op het moment beter geld opzij kunnen leggen in plaats van een aanvullende zorgverzekering te nemen. Vaak nemen mensen een aanvullende verzekering terwijl zij amper of niet aanspraak maken op het gene waar zij dan recht op hebben, zoals een minimaal aantal fysiobehandelingen per jaar.

Volgens minister Edith Schippers is het niet duidelijk wat precies de oorzaak is van de stijgende kosten. Door de enorme stijging komt het erop neer dat een gemiddeld gezin met een modaal inkomen maar liefst 25% van dit inkomen moet afstaan aan de zorg. Door middel van een parlementaire enquête zou onderzocht moeten worden waar de oorzaak van de stijging ligt.