Gezondheid is hip

Steeds meer mensen zijn met hun gezondheid bezig. Toegegeven, gezondheid is voor elk mens letterlijk en figuurlijk van levensbelang, en dat is het altijd geweest. Of je gezond bent of niet is misschien wel de meest bepalende factor voor je gelukswezen. Toch zijn er grote verschillen te vinden tussen het gemiddelde gezondheidsbewustzijn van nu en dat van vroeger.

Vroeger: niet anticiperend


Als men vroeger fysiek en geestelijk tot alles in staat was – en dus niets hoefde te laten – voelde men zich gezond en was het al snel goed. De gezondheid werd pas een probleem wanneer men echt ziek werd. De mindset was vroeger anders, niet in de laatste plaats omdat er ook veel minder kennis op het gebied van gezondheid was.

Nu: van thuistest tot gezondheidsapp


Tegenwoordig kijken mensen veel meer vooruit en proberen ze het ongezond zijn te vermijden door de oorzaken daarvan niet toe te laten. Slechte voeding is een voorbeeld hiervan. Het is hipper dan ooit om je met goede en gezonde (en lekkere) voeding bezig te houden, en als het even kan nog biologisch en duurzaam ook. Zeker onder het hippe, vaak jonge en hoogopgeleide deel van de bevolking is goede voeding onderdeel geworden van een levensstijl, pardon, een lifestyle.

Ook op medisch vlak is er in preventief opzicht veel meer mogelijk tegenwoordig: met een gezondheidstest die je met 3 muisklikken op de deurmat hebt liggen. Daarnaast wint het monitoren van de eigen gezondheid en fitheid met allerlei gezondheidsapps, snel terrein. Van hardloopapps tot voedingapps, het is er tegenwoordig allemaal.

Een goede ontwikkeling


Deze bewustwording is hartstikke goed en de overheid doet een duit in het zakje, o.a. in de vorm van goede voorlichting. Het is toe te juichen dat we tegenwoordig niet meer de meest ongezonde dingen naar binnen ‘gooien’ zodat we allemaal mooi oud kunnen worden!