Huishoudelijke zorg thuis

Stel, u woont nog zelfstandig thuis maar u merkt dat dit steeds moeizamer gaat. U wordt hulpbehoevender en heeft meer moeite met de dagelijkse bezigheden. U wilt graag in uw eigen huis blijven wonen, maar een helpende hand zou fijn zijn en erg veel schelen. Dan is het een idee om hulp in de huishouding te vragen.

Wanneer een helpende hand?

Wanneer u merkt dat alles iets moeizamer gaat, begint dit vaak bij het uitvoeren van de huishoudelijke taken. Denk aan het doen van boodschappen, poetsen, koken enzovoorts. Op dat moment kunt u kiezen voor tijdelijke of langdurige hulp in de huishouding. Bij hulp in de huishouding wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Alle werkzaamheden worden altijd in overleg met u uitgevoerd. Huishoudelijke zorg thuis wordt aangeboden bij onder andere Zorgservice Brabant.

Vergoeding huishoudelijke hulp

Tegenwoordig is het helaas niet altijd meer vanzelfsprekend dat u recht heeft op een financiële vergoeding voor huishoudelijke hulp. Als u wel in aanmerking komt voor een vergoeding voor deze zorg, kan dit door middel van een persoonsgebonden budget worden verzorgd. Ook kunt u particulier gebruik maken van de huishoudelijke zorg. Als u dit particulier doet, heeft u geen indicatie nodig. Voor een persoonsgebonden budget heeft u wel een indicatie nodig.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee u zelf verpleging, verzorging, begeleiding en huishoudelijke hulp in kunt kopen. Met dit budget zijn verschillende vormen van zorg beschikbaar. U heeft de vrijheid om uw eigen thuiszorgorganisatie uit te kiezen en om afspraken te maken over hoe u de zorg voor u ziet. U bepaalt dus zelf wanneer en hoe vaak u zorg wilt. U kiest ook zelf de vergoeding die u daarvoor uit het persoonsgebonden budget betaalt.

Andere zorg thuis

Merkt u dat niet alleen de huishoudelijke bezigheden moeizamer gaan, maar ook andere handelingen zoals eten, het innemen van medicatie of aankleden? Omdat u bijvoorbeeld ouder wordt, hulpbehoevender wordt en zorg nodig heeft? Dan komt u in aanmerking voor ouderenzorg. Ook hierbij is het prettig dat u zelf kunt bepalen op welke momenten er zorg nodig is en hoe vaak. Zorg is mogelijk van 1 tot 24 uur per dag. Het team is 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar. Dit geeft een veilig gevoel.