Kleine zorg instellingen in zwaar weer

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is failliet verklaard, hiernaast zijn er nog ongeveer 15 ziekenhuizen die ook in de financiële problemen zitten. De verwachting is dat er meer kleine instellingen failliet zullen gaan.

Het gaat vaak om de kleinere ziekenhuizen, die niet gespecialiseerd zijn. Deze ziekenhuizen maken weinig winst en hebben er moeite mee om de rekeningen te betalen. Ze hebben vaak geen buffer om de rekeningen mee op te vangen en gaan hierdoor failliet of komen in zwaar weer.

Het Ruwaard Ziekenhuis wordt overgenomen door drie andere ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen hebben al eerder geprobeerd dit ziekenhuis over te nemen maar dit is toen niet doorgegaan. Ook is het zo dat na een faillissement het goedkoper is om dit ziekenhuis over te nemen. De schulden van het ziekenhuis gaan niet mee naar de nieuwe eigenaar, dit zou wel het geval zijn als het ziekenhuis voor het faillissement was overgenomen. Voor de patiënten van het ziekenhuis veranderd er haast niks. De afspraken die al gepland zijn gaan gewoon door, als u hier geen bericht over krijgt.

Het Ruwaard ziekenhuis blijft dus gewoon bestaan alleen is overgenomen door de ziekenhuizen: Maasstad, Ikazia en het Van Weel-Bethesda ziekenhuis.