Lichttherapie

Wellicht heb je al eens van gehoord maar misschien ken je het fenomeen helemaal niet: lichttherapie. Wat is dit nu eigenlijk en voor wie is dit bedoeld? In dit stuk zul je de antwoorden op deze vragen te weten komen.

Lichttherapie is bedoeld voor het behandelen van seizoensgebonden stemmingsklachten. Door middel van lichttherapie wordt  eigenlijk kunstmatig melatonine aangemaakt en daarmee kan een bepaald dag-en nachtritme hersteld worden. Het toedienen van een helder licht via ogen kan een reactie geven in het lichaam. Deze therapie kan er voor zorgen dat het dagelijkse ritme en de stemmingen die iemand heeft positief beïnvloed kunnen worden. Sommige symptomen kunnen weggenomen worden, zoals een winterdepressie of de winterblues. Ook mensen die in ploegendiensten werken kunnen baat hebben bij lichttherapie omdat op deze manier het leefritme een impuls gegeven kan worden.

Vaak duurt een behandeling zo’n 5 tot 10 dagen en is dit erg gemakkelijk. Gelukkig is de lichttherapie totaal veilig en niet verslavend. Een sessie duurt vaak van een half uur tot twee uur en in die tijd dient de patiënt plaats te nemen achter een lichttherapie-apparaat zodat het licht goed in de ogen schijnt. Het is niet verplicht om tijdens de therapie alleen naar het licht te kijken. Ondertussen kan er gewoon gelezen, tv gekeken of gecomputerd worden. Je kunt ook zelf een lichttherapie-apparaat aanschaffen in bijvoorbeeld een apotheek of thuiszorgwinkel. Steeds vaker wordt een dergelijke apparaat voor thuisgebruik vergoed door de zorgverzekeraar.