Melatonine

Melatonine is een hormoon dat bij mensen in de pijnappelklier geproduceerd wordt. Deze stof heeft invloed op het slaap- en waakritme van de mens.
De natuurlijke productie van melatonine is direct gekoppeld aan blootstelling van licht.
De productie wordt geremd bij te veel en te blauw licht. Zonlicht, kunstlicht of licht van televisie en mobiele telefoon hebben grote invloed op de aanmaak van dit stofje.

Biologische klok

Melatonine is de beheerder van onze biologische klok. Wanneer het gaat schemeren en donker wordt gaat de aanmaak van melatonine omhoog. Je wordt dan slaperig. Net als bij de kippen die dan op stok gaan ga je naar bed om te slapen.

Invloed kunstlicht

De melatonineafgifte uit de pijnappelklier wordt verstoord door het blauwe licht uit je laptop of telefoon. Je krijgt dan geen signaal meer om te gaan slapen. Het slaap-waakritme wordt hierdoor verstoord. Door bewust om te gaan met kunstmatig licht kun je zelf invloed uitoefenen op de melatonineafgifte.

Slapen

Gemiddeld genomen slapen volwassenen zo’n 7 tot 8 uur. De slaapperiode bestaat uit 5 slaapcycli. Dit kan variëren van 2 tot 8 cycli.
Elke slaapcyclus bestaat weer uit 5 slaapfases. Een slaapcyclus duurt bij mensen gemiddeld 90 tot 100 minuten. Dit zijn een aantal cijfertjes die voor een slaap van 8 uur gelden. Het is echter bij iedereen weer anders.

Tekort aan melatonine

Wanneer je een tekort hebt aan het slaaphormoon melatonine merk je dat doordat je minder slaapt of niet goed in slaap kan komen. Vooral ouderen hebben hier last van. Hun lichaam maakt minder melatonine aan. Ook wanneer er sprake is van een jetlag of wanneer in ploegendienst wordt gewerkt kunnen er tekorten aan deze stof ontstaan.

Wanneer dit tekort is ontstaan maar je wilt toch lekker slapen is het mogelijk om de stof melatonine aan te vullen met tabletjes.
Melatonine geeft rust en herstelt het lichaam. Het hart- en bloedvatenstelsel plus het immuunsysteem worden ondersteunt door dit slaaphormoon. Kortom dit stofje zorgt ervoor dat spanningen worden vermindert en heeft een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen.

Melatonine bestellen

Melatonine bestellen kan heel eenvoudig online. Je hoeft dus niet naar de winkel maar krijgt ze binnen 24 uur thuis bezorgd. Omdat melatonine een lichaamseigen stof is kun je er nooit aan verslaafd raken wat wel bij gewone slaapmiddelen kan gebeuren. De producten die je zonder doktersrecept kan bestellen zijn onder de 0.3 mg. Het wordt als voedingssupplement op de markt gebracht.

Een nadeel is wel dat het wat slaperigheid overdag kan veroorzaken. Het is daarom verstandig om het met mate te gebruiken ook omdat het invloed heeft op de hormoonbalans.

Informatie

Wil je meer informatie over het online bestellen van melatonine, ga dan naar de desbetreffende website.