Nederlandse zorg het beste

Uit een onderzoek van een Zweeds onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse is gebleken dat Nederland de beste gezondheidszorg van Europa heeft. Het onderzoeksbureau beoordeelde het zorgsysteem in 35 landen. Nederland kreeg in dit onderzoek 870 punten toegewezen van de maximaal 1000 punten. Na Nederland volgende Zwitserland (851), IJsland (818), Denemarken (815) en Noorwegen (813). Servië (451), Roemenië (478) en Letland (516) kregen de laagste scores van Europa.

NEDERLANDSE ZORG GEROEMD

Het Nederlandse zorgsysteem wordt geroemd omdat we in Nederland te maken hebben met een hoog aantal aan onafhankelijke verzekeraars en zorgaanbieders. Zij strijden allemaal om de gunsten van de patiënt. Wanneer er in Nederland een hogere kosten efficiëntie zou zijn zou Nederland nog hoger scoren. Zolang de Nederlander nog bereid is hoge kosten te betalen voor de zorg hoeft dit geen problemen te betekenen. In Nederland is het geheime wapen vooral de operatonele beslissingen door medische vakmensen worden genomen met hierbij medezeggenschap van patiënten. In andere landen worden operationele beslissingen op het gebied van gezondheidszorg vaak door politici gemaakt.

NEDERLAND SCOORT ALTIJD GOED

Het onderzoeksbureau welke dit onderzoek heeft uitgevoerd vergelijkt ieder jaar de gezondheidszorg in Europa. In 2005 werd dit onderzoek voor het eerst uitgevoerd, sinds de start staat Nederland als enige land iedere keer in de top drie van de opgestelde ranglijst.