Ontslaggolf in de zorg

 

Er zullen dit jaar zo’n 20.000 banen in de zorgsector verdwijnen. Hierbij zullen ook verpleegkundigen en verzorgenden hun baan kwijt raken.

Dat is gebleken uit recente cijfers van het UWV, wat onlangs bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur vermeld werd.   Er zullen volgens Woordvoerder Rob Witjes in de gehele breedte ontslagen plaatsvinden, waarbij men moet denken aan alle beroepen van helpende tot administratief medewerker. De ontslagen zullen ook vallen voor verzorgenden en verpleegkundigen, maar over het algemeen zal het meer gaan om de laag gekwalificeerde functies. Zo zullen er bij zorginstelling Thebe zo’n duizend mensen hun baan verliezen, net zoals bij zorginsttelling Careyn. Ook bij de Zorggroep zullen er 500 arbeidsplaatsen geschrapt worden. Het UWV gaf aan dat de meeste banen verloren zullen gaan in de zorgsector.

Het schrappen van bannen zal de kwaliteit van de zorg wederom omlaag halen. De behoefte aan zorg krimpt namelijk niet, deze neemt alleen maar toe. De meeste ontslagen zullen een bepaalde doelgroep raken, waaronder oudere vrouwen met een zorghart met een grote motivatie.  Wat erg jammer is, is dat deze groep waarschijnlijk na een ontslag niet meer zullen terugkeren op de arbeidsmarkt.

Deze veranderingen zullen er uiteindelijk voor gaan zorgen dat degene die achterblijven bij de zorginstellingen, een enorme werkdruk krijgen. Ook het werk in de thuiszorg zal waarschijnlijk toenemen.