Verpleegkundigen niet eens met zorg thuis voor ZZP 4

V&VN (De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgende) schreef onlangs op haar website dat zij vrezen dat er ongelukken zouden kunnen gebeuren wanneer 32.000 ouderen met dementie en meer dan 10.000 mensen met een verstandelijke beperking in 2016 niet meer in aanmerking zullen komen om een plaats in een zorginstelling te bemachtigen.

Scheiding wonen en zorg

Francis Bolle, woordvoerder van V&VN, stelt dat het schrappen van de woonvergoeding niet door kan gaan voor mensen met een ZZP 4 (Zorgzwaartepakket). Het scheiden van wonen en zorg voor mensen die een zorgzwaarte van niveau 4 hebben staat gepland voor 2016. Volgens V&VN kan dit niet. Deze mensen moeten begeleid worden en hebben toezicht nodig. In de thuissituatie is dat lang niet altijd mogelijk.

Zorgzwaartepakket 4

Niet alleen V&VN is het er niet mee eens, de koepelvereniging van zorgwerkgevers Actiz geeft aan tegen deze plannen te zijn. Het plan wordt wel ondersteund voor ZZP 1 t/m 3, op voorwaarde dat er aandacht blijft voor uitzonderingen. Voor patiënten met ZZP 4 is deze scheiding een brug te ver.