Verschillende echo’s tijdens je zwangerschap

Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Er staat je heel wat te wachten, zoals verschillende echo’s die op de planning staan. We begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke echo’s moet je echt doen en welke zijn minder belangrijk? We leggen het je graag uit,

Je termijnecho

Je eerste echo is je termijnecho. Tijdens deze echo wordt bepaald hoe lang je zwanger bent en dus ook wanneer je uitgerekend bent. Deze echo vindt meestal plaats rond 9 à 10 weken. Zodra je erachter bent dat je zwanger bent, kun je hiervoor een afspraak maken in het ziekenhuis. De kans is groot dat deze echo nog inwendig gedaan wordt. Dat betekent dat er vaginaal naar de foetus gekeken wordt. Op deze manier zijn de trillingsgolven dichter bij de foetus en is deze daarom ook beter op het scherm te zien.

Je 20 weken-echo

De 20 weken-echo kan vrijwel altijd gewoon uitwendig, dus via de buikwand gedaan worden. Tijdens deze echo wordt gecontroleerd of alles goed gaat. Klopt het hartje goed? Zijn er geen afwijkingen? Tijdens deze echo is ook vaak al te zien welk geslacht het kindje heeft. Wil je dat nog niet weten, dan kun je dat aangeven en wordt dat uiteraard nog niet gezegd. Deze echo’s worden vrijwel altijd in het ziekenhuis gedaan.

3D geslachtsbepalingsecho

Naast de normale echo in het ziekenhuis, waar ook een geslachtsbepaling mee gedaan kan worden, kun je ook een 3D geslachtsbepalingsecho laten doen bij een praktijk als Pretecho&zo. Een 3D echo is namelijk een stuk specialer dan een 2D echo. Bij een 2D echo kijk je als het ware naar je baby in “plakjes” en in zwartwit. Een 3D/4D echo is anders. Daar zie je je baby bewegen. Voor veel vrouwen voelt dit dan ook als een eerste echte ontmoeting met hun ongeboren kindje! Het geslacht kan hier nog beter op gezien worden, maar en kunnen zelfs ook gekke bekken op gezien worden, of dat je baby duimt. Dat is allemaal prachtig om te zien!

 

Wat krijg je wel en niet vergoed?

Je eerste twee echo’s, dus de termijnecho en je 20 weken-echo worden als het goed is vergoed door je zorgverzekeraar. Ben je zwanger van een meerling? Of zijn er complicaties? Dan word je vaak opgeroepen voor een of meerdere extra echo’s. De zogeheten “pretecho’s” die je laat maken bij een speciale praktijk worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar bezorgen je wel een onbetaalbare herinnering!