Wat zijn verzakte wervels?

Een ingezakte wervel is, zoals de naam al aangeeft, een wervel die door zwakte ingedrukt is en niet meer de normale hoogte heeft. De oorzaak is vrijwel altijd osteoporose (botontkalking). Na een lichte belasting kan een wervel bij iemand met osteoporose opeens inzakken. Een ingezakte wervel kan een ernstige pijn veroorzaken maar dit is niet altijd het geval. Dit verschilt per persoon en is dus niet te zeggen of het bij u persoonlijk pijn zou doen wanneer het gebeurd. Het kan dan overigens wel erg pijn doen, maar hierdoor weet u wel dat er botontkalking aan de gang is.

De pijn kan langs de ribben en naar omlaag verspreiden waarbij de rug vaak niet meer bewogen kan worden. Bij het zitten en staan wordt de pijn alleen maar erger, bij het liggen wordt de pijn juist minder. Hoesten, niezen en persen kunnen de pijn verergeren. Meestal vermindert de pijn binnen enkele weken en verdwijnt in enkele maanden.

Voorkom inzakking

Ingezakte wervels hebben dus bijna in alle gevallen dus te maken met osteoporose. Osteoporose komt vooral voor bij wat oudere mensen. Dit komt omdat bij oudere mensen calcium moeilijker word opgenomen. Het word ook vaak aangeraden om tabletten in te nemen die calcium bevatten om zo het calcium gehalte op de juiste hoogte te houden.