In de zorg kan men honderden miljoenen euro’s besparen met Het Nieuwe Werken (HNW). Dat is gebleken uit een onderzoek van NYFER naar Het Nieuwe Werken in de zorg, dat in opdracht van Natuur & Milieu en de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak werd uitgevoerd.
Het belangrijkste aspect van HNW in de zorg is zelfsturing. Uit het onderzoek is gebleken dat dit tot een grotere inzetbaarheid van medewerkers, meer arbeidsvreugde en positieve effecten op de kwaliteit van de zorg leidt. Bij de ondervraagde zorginstelling waar zelfsturing succesvol ingevoerd werd, is de verschuiving van managementfuncties naar handen aan het bed een bijkomend effect. Volgens onderzoek kan dit een flinke besparing opleveren op overhead, waarmee in totaal honderden miljoenen euro’s per jaar bespaard mee kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is dat een half procent minder ziekteverzuim jaarlijks wel 125 miljoen kan opleveren. Wanneer mensen die bijvoorbeeld administratieve taken hebben, dit thuis zouden kunnen doen, zou dit per jaar ongeveer 12 miljoen uren kunnen schelen, omgerekend zo’n 100 miljoen euro. Door minder woon-werkverkeer kan men ook de CO2 en fijnstof uitstoot verminderen, daarnaast zullen er minder files zijn en minder slachtoffers van ongelukken in het verkeer.
Er kan ook op huisvesting flink bespaard worden, blijkt uit het onderzoek. Zorginstellingen die reeds met Het Nieuwe Werken begonnen zijn, zien de huisvestingskosten tussen de 20 en 40 procent dalen. Wanneer er 20% bespaard kan worden op de huisvesting kan dat jaarlijks 40 miljoen kostenvoordeel opleveren. Er kan vooral bij nieuwbouw en herinrichting rekening gehouden worden met de huisvesting. Er wordt door de instellingen echter wel benadrukt dat bezuinigingen niet het enige doel kunnen zijn, HNW werken gaat ook om een nieuwe manier van samenwerking die positieve gevolgen heeft op de kwaliteit van de dienstverlening.