Wat zijn de typische symptomen van Parkinson?

Parkinson symptomen

Parkinson zal jouw hele leven bij je blijven. Het is een ziekte waar op dit moment geen geneesmiddel voor is. Eenmaal wanneer je het hebt, kom je er niet meer vanaf. De symptomen van Parkinson zullen door de jaren heen steeds erger worden. Velen komen er pas later achter dat zijn Parkinson hebben. Bij Parkinson is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te handelen. Op deze manier kun je vroeg beginnen met behandelingen zodat de ziekte wordt afgeremd. Hiermee zorg je ervoor dat je voor een lange tijd niets of weinig van de ziekte kunt merken. Als je merkt dat je een van de symptomen van Parkinson hebt, kun je vroeg gaan handelen. 

Lichamelijke symptomen van Parkinson

Er zijn een aantal lichamelijke symptomen die Parkinson met zich meeneemt. De belangrijkste lichamelijke symptoom is trillen. Dit is een goede indicator om te kijken of je Parkinson hebt. Natuurlijk kunnen de trillingen ook om andere redenen gebeuren. Maar de kans op Parkinson wordt groter wanneer je te maken hebt met dit symptoom. Een ander symptoom is het trager bewegen. Hierbij gaat het om de bewuste en onbewuste bewegingen die je uitvoert. Je kunt hierbij moeite krijgen met het opstarten van bewegen en de automatische beweging kan ontbreken waardoor je meer moet nadenken. De spieren kunnen ook stijver worden door Parkinson. De benen kunnen vastlopen waardoor je moeilijk en trager kunt gaan lopen. Ten slotte kun je evenwichtsproblemen krijgen waardoor je makkelijker op de grond valt. 

Psychische symptomen van Parkinson

Naast de lichamelijke symptomen zijn er ook een aantal psychische symptomen die een indicator zijn van Parkinson. Zo kun je bijvoorbeeld trager denken. Het wordt hierbij lastiger om bijvoorbeeld op nieuwe ideeën te komen en informatie te verwerken. Ook het reukvermogen kan opmerkelijk verminderd worden. Het wordt hierbij lastiger om verschillende sensaties te ruiken. De sterkte van geuren worden hierdoor drastisch verminderd. Ook kun je slaapstoornissen krijgen. Het wordt dan lastiger om een goede kwaliteit slaap te krijgen. Bij een goede kwaliteit slaap is het belangrijk om vooral in een diepe slaap te zitten. Dit kan ontbreken bij Parkinson. Andere symptomen die voor kunnen komen zijn obstipatie, stemmingsproblemen, depressie en verandering van seksuele behoeften.