Zijn koolhydraten slecht voor je?

Tegenwoordig volgen veel mensen een koolhydraatarm dieet. Dit zou een gezonde manier zijn om overtollig vet te verbranden of om de gezondheid te verbeteren. Sommige mensen zien voedingsmiddelen zoals rijst, aardappelen of brood hierdoor als slecht. Maar zijn koolhydraten echt slecht voor je? Of heb je ze eigenlijk wel nodig als je gezond wilt eten? Wij vertellen je er meer over in dit artikel. 

Koolhydraten leveren energie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: koolhydraten zijn niet slecht of gevaarlijk. Koolhydraten zijn juist een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Wanneer je te weinig koolhydraten eet, gaat je lichaam spiereiwitten als energiebron gebruiken. Je lichaam gaat dan dus eigenlijk spieren afbreken om daar energie uit te halen. Wil je professioneel voedingsadvies dat is afgestemd op jouw situatie? Neem dan eens contact op met Samen Sterk Eindhoven. 

Word je dik van koolhydraten? 

Je wordt niet dik van koolhydraten. Je kan wel aankomen wanneer je meer koolhydraten eet dan je verbrandt. Wanneer je verder gezond en niet teveel eet, zullen koolhydraten er niet voor zorgen dat je aankomt. Wel zijn er verschillende soorten koolhydraten, waarvan je sommige beter kunt vermijden wanneer je wilt afvallen. 

Verteerbare koolhydraten

In brood, pasta, aardappelen en koeken zitten vooral verteerbare koolhydraten. Ook suikers in snoep en frisdranken zijn koolhydraten. Uit deze koolhydraten haalt je lichaam ook energie, maar ze leveren verder weinig andere voedingsstoffen. Daarnaast eet je makkelijk te veel suikers, waardoor het kan zorgen voor gewichtstoename. 

Onverteerbare koolhydraten

In vezels zitten onverteerbare koolhydraten. Deze worden maar deels afgebroken en houden veel water vast. Je kunt vezels halen uit groente, fruit en volkoren producten. Het advies is om dagelijks dertig tot veertig gram vezels te eten. Wanneer je genoeg voedingsvezels binnen krijgt, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Ook kunnen vezels het risico op diabetes type 2 en darmkanker verlagen. Die koolhydraten zijn dus helemaal niet slecht voor je lichaam! 

Persoonlijk advies

Weet jij niet hoeveel koolhydraten je zou moeten eten? Of vind je het lastig om meer onverteerbare koolhydraten binnen te krijgen en suikers te vermijden? Dan kan het handig zijn om door een diëtist een persoonlijk voedingsschema passend bij jouw doelen op te laten stellen. Zo weet je zeker dat jij een gezonde hoeveelheid koolhydraten eet.