Wat is acute zorg?

Wat is acute zorg

Acute zorg is bestemd voor mensen die zorg nodig hebben en waarbij deze zorg zo snel mogelijk verleend moet worden om overlijden of gezondheidsschade te voorkomen. De acute zorg kan verleend worden door huisartsen(posten), maar ook door ambulancediensten en een Spoed Eisende Hulp(SEH) van een ziekenhuis. Zij werken over het algemeen met elkaar samen om een effectief aanbod te creëren voor het aanbod van acute zorg.

Een goede organisatie is belangrijk bij ongeplande zorg

Patiënten die acute zorg nodig hebben, kunnen hier terecht met of zonder verwijzing van een huisarts. Iemand die bijvoorbeeld een ongeluk krijgt waarbij acute zorg in het ziekenhuis noodzakelijk is, hoeft niet eerst langs de huisarts om een verwijsbrief te halen voor bijvoorbeeld de SEH. Dit is natuurlijk prettig voor de patiënt, maar voor de zorg is dit een nadeel. Dit soorten bezoeken van patiënten die acute zorg nodig hebben, is dus niet te plannen. Daarom is een goede organisatie extra belangrijk. Acute zorg moet efficiënt en effectief ingericht worden en dat kan vaak het beste bepaald worden door ervaringen uit de praktijk. Waizers weet precies waar de knelpunten liggen en kan hier goed op in spelen en daardoor de aangeboden acute zorg effectiever en efficiënter maken.

Laat acute zorg niet de achilleshiel worden

Acute zorg speelt zich vooral af in de avonden, de nacht en in het weekend. Normaal gesproken belt iemand overdag op werkdagen de huisarts als er behoefte is aan acute zorg. In de avond, nacht of in het weekend zal er contact opgenomen worden met een huisartsenpost, een SEH of er wordt een ambulance gebeld. Projectmanagers van Waizers kunnen deze organisaties helpen om de niet planbare zorg niet de achilleshiel van de organisatie te laten worden.

24/7 aanbod voor iedere regio

Ook realiseert men zich bij Waizers dat wanneer er niet voldoende cliënten in de regio zijn het soms moeilijk is om acute zorg 24/7 effectief te houden. Soms is er dan een initiatief in de regio nodig. Het is dan belangrijk dat het samenwerken wordt vormgegeven met een duidelijke focus op de cliënt die acute zorg nodig heeft. Ongeveer 90% van de spoedeisende zorg heeft wel spoed, maar is niet complex. Er moet dus voldoende capaciteit zijn om een sterke basis medisch specialistische spoedzorg aan te bieden.