Mijn gehoor wordt minder, wat nu?

Je hebt gemerkt dat je gehoor achteruit gaat of is gegaan. Je wilt actie nemen, maar welke dan?

Gehoortest

Het is verstandig om een gehoortest te doen, deze wordt over het algemeen gratis aangeboden. Meestal wordt een test gedaan door middel van piepgeluiden (zogenaamd toonaudiogram). Door het afnemen van deze test kan worden nagegaan of er sprake is van gehoorverlies, maar ook of het probleem in het middenoor of binnenoor zit.
De test begint met goed hoorbare verschillende tonen die steeds zachter worden. Op het moment dat je de tonen niet meer hoort, geef je dat aan.
Er zijn overigens ook andere testen mogelijk.

Audicien

Voordat je deze gehoortest gaat doen, is het wellicht goed om te bepalen waar je dat wilt doen. Want als blijkt uit de test dat je inderdaad een apparaat nodig hebt, dan heb je bij de test het eerste contact met de audicien van jouw keuze al gelegd.

Hoe maak je je keuze?
Je kunt op internet nagaan hoe de audiciens bij jou in de buurt zijn beoordeeld, of ze een keurmerk hebben, welke specifieke gehoortesten ze doen en bijvoorbeeld ook, indien nodig, of ze aan huisbezoek doen of rolstoeltoegankelijk zijn.

Soorten gehoorapparaten

Blijkt dat je inderdaad een apparaat nodig hebt, dan zal men samen met jou kijken wat voor apparaat het beste geschikt is. Er zijn namelijk vele soorten gehoorapparaten, zoals apparaten die achter het oor worden gedragen, of in het oor, of ingebouwd in een bril. Er zijn zelfs zeer kleine apparaten die in de gehoorgang worden gedragen en onzichtbaar zijn.

Kosten en vergoedingen

De prijzen van gehoorapparaten kunnen variëren van beginnend bij € 450 voor een budgetapparaat tot € 1500 voor een zeer geavanceerd apparaat. Een lagere prijs wil niet zeggen dat het apparaat niet goed is, want er zijn geen slechte apparaten. De keuze voor een apparaat wordt vooral bepaald door het gehoorprobleem dat bij jou is geconstateerd. Heb je bijvoorbeeld een complex gehoorprobleem, dan zal een duurder apparaat worden geadviseerd.
Een gehoorapparaat komt volgens de basisverzekering in aanmerking voor vergoeding. Ook aanvullende zorgverzekeringen kennen vergoedingen. Om na te gaan hoe hoog de vergoedingen zijn, kun je de website zorgwijzer.nl/vergoeding/gehoorapparaat raadplegen

Conclusie

Er zijn drie belangrijke zaken om te onderzoeken voordat je een gehoortest laat doen: ten eerste bepaal je de keuze voor een audicien, ten tweede welke wens je hebt t.a.v. het soort apparaat (uiteraard afhankelijk van wat je nodig hebt) en ten derde welke prijs en vergoeding bij jouw budget past.