Tips voor het aanschaffen van een gehoortoestel

Je hebt het vermoeden dat je toe bent aan een gehoortoestel? Je neus- keel- oorarts gaf je reeds te kennen dat je gehoor wel wat ondersteuning kan gebruiken? Wanneer je een gehoortoestel wenst aan te schaffen, komt er heel wat nieuwe informatie op je af. Wij geven je in onderstaand artikel alvast enkele nuttige tips mee.

Gehoortest

De eerste stap bij gehoorproblemen is het afnemen van een gehoortest. Tegenwoordig vind je tal van gratis online gehoortesten. Deze kunnen je al een eerste indicatie geven van eventuele gehoorproblemen. Toch doet u er goed aan, bij twijfel, een specialist te raadplegen.

Audicien

Het belang van een goede audicien mag niet worden onderschat. Hij zal dan ook zorgvuldig uitzoeken wat je wensen, problemen en luisteromstandigheden zijn. Enkel zo kan hij bepalen wat het meest geschikte toestel voor je is.

Luisteromstandigheden

Om het meest geschikte toestel te kunnen aanschaffen, zal gekeken worden naar je luisteromstandigheden. Ben je veel onder de mensen? Ga je graag naar concerten? Of verkies je liever een wandeling in open lucht. Afhankelijk van deze factoren kan men een gehoortoestel op maat uitkiezen. Een toestel dat achtergrondgeluiden demt bijvoorbeeld. Of net een toestel dat stemgeluiden naar boven haalt.

Kosten

De aankoop van een gehoortoestel is niet goedkoop. Het toestel dient dan ook helemaal op maat te worden afgesteld. Enkel zo geniet je van een optimaal gehoor. Gemiddeld kost een toestel dan ook al snel duizend euro. De meeste basisverzekeringen dekken gemiddeld vijfhonderd euro.Dat blijft alsnog een grote hap uit je budget. Ben je je bewust van (toekomstige) gehoorproblemen, dan doe je er goed aan een aanvullende verzekering te overwegen.

Extra tips

Voor je overgaat tot een definitieve aankoop, vergelijk je best grondig de verschillende mogelijkheden. Maak gebruik van de testperiode die wordt aangeboden. Vindt je de bedieningsknopjes van je toestel te klein, overweeg dan een afstandsbediening aan te schaffen. Overweeg zeker ook een toestel met antifluitsysteem voor optimaal comfort.