3 tips bij de aanschaf van een klikgebit

Als je een kunstgebit hebt die te los zit, is dat erg vervelend. Gelukkig is er hiervoor een goed alternatief, namelijk het klikgebit. Een klikgebit is een uitneembaar kunstgebit, dat vastgeklikt kan worden en daardoor strak en fijn zit. Maar als je een klikgebit zoekt, waar moet je dan op letten?

1. Verdiep je in wat een klikgebit is

Voordat je aan een klikgebit begint, is het verstandig om je goed in deze materie te verdiepen. Slim is om, als er problemen zijn met je losse kunstgebit, in overleg te gaan met de tandarts om de mogelijkheden te bespreken voor het laten maken van een klikgebit. Belangrijk om te weten is dat er voor een klikgebit implantaten nodig zijn. Dit zijn schroefjes die in de kaak worden aangebracht en waarop het klikgebit bevestigd kan worden. Doorgaans zijn twee implantaten voldoende als je een klikgebit wilt.

2. Denk na over de voordelen en nadelen van klikgebitten

Kiezen voor een klikgebit heeft in elk geval de nodige voordelen in vergelijking met een traditioneel los kunstgebit. Zo is er geen kleefpasta nodig, omdat er een kliksysteem aanwezig is. Fijn is verder dat er geen speciale plaat op het gehemelte nodig is, want hierdoor blijft je smaakervaring hetzelfde. Verder kun je doordat de gebitsprothese stevig is bevestigd, vrij praten en lachen. Een ander pluspunt van een klikgebit is de natuurlijke manier waarop de prothese in de mond zit: het voelt gewoon als je eigen gebit.
Een nadeel van een gebitsprothese is dat hiervoor implantaten nodig zijn. Maar deze kunnen pijnloos, onder verdoving, worden aangebracht door de tandarts. Verder komen er natuurlijk etensresten tussen de delen van de prothese terecht. Dit vereist het grondig schoonmaken van het klikgebit en een regelmatige controle door de tandarts. Maar feitelijk is een goede reiniging ook nodig bij een loszittend kunstgebit en went het reinigen snel.

3. Is een klikgebit mogelijk?

Een tip is verder nog om er snel achter te komen of en klikgebit in jouw situatie wel mogelijk is. In bepaalde gevallen kan dit namelijk niet, bijvoorbeeld als je kaak een afwijkende vorm heeft of er bepaalde gezondheidsproblemen zijn. De tandarts kan gelukkig snel uitsluitsel geven of een gebitsprothese met kliksysteem voor jou kan en interessant is.