Oogmeting doen bij oogarts of opticien?

Begint u minder te zien van dichtbij en merkt u dat tijdens het lezen of ziet u juist minder van veraf, dan wilt u vast een oogmeting laten doen. Maar bij wie? Moet u een oogmeting laten doen bij een oogarts of opticien? Of zijn er nog andere opties? Voor het meten van uw ogen, kunt u terecht bij zowel het ziekenhuis als een opticien. Wilt u de verschillen weten tussen een opticien en oogarts? In deze blog leggen wij dat uit. 

klachten waarbij u bij een oogarts of optometrist terecht kunt

De oogarts en optometrist kunne helpen bij klachten zoals:

  • Uw ogen of oog is constant geïrriteerd
  • Uw zicht gaat dermate snel achteruit
  • Uw ogen kunnen plotseling zeer slecht tegen zonlicht
  • U ziet dubbel of scheel
  • Uw ogen zijn plotseling rood door onverklaarbare redenen. 
  • Uw oog is in aanraking gekomen met een chemische stof
  • Er is een bloeding in of rondom het oog ontstaan

Wat doet een oogarts

Een oogarts is werkzaam vanuit het ziekenhuis. Zij zijn gespecialiseerd in de gezondheid van ogen en zij meten dus niet de sterkte van uw ogen op. Wel is een oogarts bevoegd om te beslissen om tot operatie over te gaan en zelf te opereren. Dat kan bijvoorbeeld wanneer u de bovengenoemde symptomen bevat. 

Wat doet een Optometrist

Een oogarts en optometrist hebben enkele overeenkomsten. Ook optometristen mogen diagnoses stellen, alleen mogen zij geen operaties uitvoeren en dat mogen oogartsen wel. Nog een verschil tussen een optometrist en een oogarts is: optometristen mogen wel oogmetingen doen. 

Wat doet een opticien

Bij een opticien kunt u terecht wanneer u zicht achteruit is gegaan. Opticiens doen een oogmeting en zo komen zij erachter welke brilsterkte u nodig heeft. Ook kunt u bij de opticien meteen het juiste model bril uitkiezen. Bent u op zoek naar de juiste bril? U kunt een bril kopen in Etten-Leur bij B-Optics.