Het blijkt dat er vaak was mis is met de brandveiligheid in zorggebouwen. De zorggebouwen voldoen vaak wel aan de minimale eisen van het Bouwbesluit, maar dit is alleen voor het signaleren van brand en het wegkomen uit het gebouw. Maar het probleem is dat in de meeste gevallen de bewoners van de zorggebouwen niet in staat zijn zichzelf in veiligheid te brengen.
De gebouwen zijn meestal niet in staat om hier een BHV-plan voor te maken. Een bedrijfshulpverlener is een medewerker die een BHV cursus heeft afgelegd en hierdoor op een correcte manier het gebouw kan ontruimen. Maar omdat de bewoners zichzelf vaak niet kunnen redden is het moeilijker om een bhv-plan op te stellen in een gebouw die alleen aan de minimale eisen voldoet. Een maatwerk veiligheids-opleiding kan in dat geval een van de oplossingen zijn.
De beste oplossing voor dit probleem is dat degene die zichzelf niet kunnen redden niet hoeven te vluchten. Dit kan mogelijk gemaakt worden door installaties in het gebouw aan te brengen waarmee de brand geblust kan worden. Gelukkig zijn er de laatste jaren al veel minder incidenten in zorggebouwen, maar extra maatregelen nemen tegen brand is nooit overbodig om de veiligheid te garanderen. Voldoende bedrijfshulpverleners is ook echt noodzakelijk om te zorgen voor een beter verloop als er calamiteiten plaatsvinden.