Hoge bloeddruk? Hier wat tips!

Er zijn allerlei verschillende fabeltjes die de rondte doen wat betreft het hebben van een hoge bloeddruk. Zo zou je altijd een rood hoofd hebben, kun je beter niet naar de sauna gaan, dien je geen zoute drop te eten of koffie te drinken en je dient je al helemaal nergens druk om te maken. Dit zijn veelvoorkomende gedachten en adviezen die je hoort bij het denken aan het hebben van een hoge bloeddruk. Maar zijn deze eigenlijk wel altijd zo juist?

Veel mensen denken dat alleen het hebben van een hoge bloeddruk ongezond is maar velen staan er niet bij stil dat een lage bloeddruk ook veel klachten met zich meebrengt. In principe is het hebben van een lage bloeddruk niet echt een risicofactor voor hart-en vaatziekten maar het kan zeker wel klachten leveren. Indien je een lage bloeddruk hebt krijgen namelijk niet alle delen van het lichaam genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Je kunt dan zelfs last krijgen van duizeligheid en flauwvallen maar ook kun je het benauwd krijgen en kunt je pijn op je borst hebben. Je kunt van een lage bloeddruk ook tijdelijk last hebben. Vaak is dit dan een gevolg van veel bloedverlies of een bloedvergiftiging maar het kan zeker ook liggen aan een nieraandoening of hartfalen.

Stress is in ieder geval erg slecht voor een verhoogde bloeddruk, indien je dagelijkse stress hebt kan dit je bloeddruk erg verhogen. Zorgen voor ontspanning si dan ook erg belangrijk. Het hebben van een rood hoofd kan inderdaad een verschijnsel zijn van een hoge bloeddruk, ook bloedneuzen, zweten en het hebben van hartkloppingen. Het si wel zo dat deze verschijnselen niet vaak voorkomen. Ook een saunabezoek hoeft geen probleem te zijn, wel moet je wat voorzichtiger zijn tijdens het afkoelen. Neem hierbij de tijd en koel af met lauw water in plaats van heel erg koud water.