Marktwerking in de zorg

In de zorg dient er ook wat concurrentie te zijn, dit zal waarschijnlijk de zorg ten goede komen en ook voor de patiënten zal dit wellicht een goede stap zijn. Dit lijkt in principe logisch maar concurrentie in de zorg lijkt juist te zorgen voor een kostentoename. Het in 2006 ingevoerde zorgstelsel waarin marktwerking vooraan staat lijkt dus niet goed te werken tot nu, toch denken velen dat de zorgsector hier aan dient te wennen. Concurrentie is natuurlijk vooral nuttig als dit leidt tot een besparing van kosten en het verhogen van de kwaliteit.

Concurrentie tussen de zorgaanbieders zou juist leiden tot stijgende zorgkosten, het aantasten van de onderlinge solidariteit, een kostentoename en aantasting van beroepseer. Hierdoor lijkt het zo te zijn dat de zorgkosten en eigen bijdrage zal gaan stijgen voor de consument. Dit lijkt haast onontkoombaar. Ook de solidariteit tussen de zorgaanbieders lijkt erg verminderd, mede doordat ze concurrentie aan dienen te gaan en op die manier elkaars klanten afpakken.

Toch dient concurrentie ook voor het creëren van een keuzevrijheid door de  patiënten. Zorgverzekeraars dienen dus de klanten aan heb te binden en dit komt de zorg ten goede. Zorgaanbieders winnen en verliezen hier op, dit zal op de lange termijn waarschijnlijk dus alleen ten goede komen van de zorgsector.