Ontslagen en faillisementen dreigen in de zorg

Marktwerking in de zorg zal leiden tot reorganisaties en faillissementen. Vier op de tien zorginstellingen zijn nog niet klaar voor marktwerking. Dat blijkt uit het onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg onder 231 instellingen in de zorg. Oud zorgwerkers melden een ontslagbrief te hebben ontvangen.

Vooral de overgang van de jeugdzorg naar de vernieuwde omstandigheden is volgens de onderzoekers een zorgenkindje. Zo’n 40 procent van de jeugdzorginstellingen geeft aan te weinig financiële buffers te hebben, hierom zijn ingrepen in de organisaties noodzakelijk.

In de thuiszorg verwacht BDO eveneens nadere reorganisaties, in navolg van de maatregelen bij de thuiszorgorganisatie Sensire in Gelderland. Daar verdwijnen 800 banen omdat de contracten met zeven gemeenten aflopen en Sensire niet weet hoeveel zorg het in de toekomst kan leveren. Onderzoeker Chris van de Haak van BDO: ‘We verwachten dan ook nog steeds een toename van het aantal faillissementen en reorganisaties in de zorg. Zorginstellingen waar zowel sprake is van een onduidelijke strategie als van een zwak weerstandsvermogen lopen in het bijzonder gevaar.

Volgens BDO wordt de situatie voor ongeveer 1,4 miljoen werknemers in de sector veroorzaakt door de regelgeving, die continu verandert en moeilijk uitvoerbaar is. OVer 9 maanden krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de zorg aan jongeren, ouderen, zieken en gehandicapten. Het geld wat daarvoor beschikbaar is, lijkt door bezuinigingen ontoereikend om al het werk te kunnen uitvoeren. Dat plaatst zorginstellingen voor financiële en strategische problemen. Zeker is volgens BDO Brachegroep Zorg dat de tarieven omlaag gaan.

BDO constateert dat de overgang naar de marktwerking op zichzelf redelijk goed verloopt. In een vergelijkend onderzoek van ruim een jaar geleden waren slechte twee op de tien zorginstellingen voorbereid op marktwerking. Op dit moment is dat zes op de tien. Uit het rapport blijkt ook dat ziekenhuizen zich in een strategische spagaat bevinden. Veel ziekenhuizen kampen met overcapaciteit en twijfelen tussen fusies met andere ziekenhuizen en specialisatie.