Ouderen: het voorkomen van botbreuken door gladheid

Een heleboel mensen belanden door gladheid met kneuzingen, botbreuken en ander leed op de afdeling eerste hulp. Dit is een veelvoorkomend fenomeen bij ouderen waarbij het met sneeuw en vorst vaak moeilijk wordt om naar buiten te gaan. Vaak durven zij in de winter hun huis niet uit te komen waardoor zij in een isolement raken.

Om kneuzingen en botbreuken, door gladheid, te voorkomen zijn hieronder een aantal praktische tips en adviezen om de komende winter botbreukvrij door te komen.

Geribbelde zolen – draag schoenen die een geribelde zool hebben. Heb je deze niet? geen probleem! De schoenmaker kan rubberen antislop zolen bewerken over je eigen schoenzool. Hierdoor heb je meer stevigheid in het lopen bij gladheid.

Voor (nog) meer grip kun je ook anti-glij ijzers dragen. Deze kun je makkelijk zelf toepassen onder je laarzen of schoenen. Een andere optie is het dragen van overschoenen. Dee bieden een uitstekende grip voor modder, ijs en sneeuw. Deze trek je over je eigen schoenen aan. Overigens zorgt het voor een behoorlijke stabiliteit en blijven je schoenen droog.

Actieve ouderen kunnen bij de gemeente gratis strooizout aanvragen. Deze kunnen zij dan strooien op hun stoep of tuin om de gladheid te verminderen dan wel te voorkomen. Overigens kunnen middelen zoals rolstoelen, rollators en scootmobiels ook een uitkomst bieden voor ouderen. Wilt u bijvoorbeeld een scootmobiel kopen? kijk dan kritisch naar de kwaliteit en functies.