Verschillende vormen van zorg

Binnen de zorg zijn er verschillende vormen van zorg. Zo is bijvoorbeeld thuiszorg een zeer algemeen begrip. Hierbij kan in sommige gevallen dan ook wat verwarring ontstaan. In dit artikel zetten we een aantal verschillende vormen van zorg voor je op en rijtje. 

Ouderenzorg

Deze vorm van zorg zal iedereen hopelijk vroeg of laat een keer nodig hebben. Door de ouderdom is de fysieke conditie van je lichaam niet meer wat het is geweest en zorgt ervoor dat je niet meer zelfstandig kan blijven wonen. Je zal dan hierbij worden ondersteund voor bepaalde handelingen die je niet meer zelf kan uitvoeren. In de meeste gevallen start dit met huishoudelijke zorg. In samenspraak zal dan het aantal zorgmomenten worden bepaald. Na verloop van tijd zal dit waarschijnlijk toenemen, voordat er wordt gekozen om naar een verzorgingshuis te gaan.  

Tijdelijke thuiszorg bij revalidatie 

Het feit dat je zorg nodig hebt wil niet altijd zeggen dat deze zorg permanent hoeft te zijn. Soms gebeurd er iets, waardoor je tijdelijk zorg nodig hebt. Dit kan gaan om een revalidatie, waarbij je thuiszorg nodig hebt totdat je weer helemaal bent opgeknapt. Dit kan zijn na een operatie, maar ook simpelweg gedurende een vervelende griep. Eenmaal aan de betere hand zal de intensiteit van de zorg ook weer langzaam gaan afnemen. 

24 uurs zorg

Kun jij of een naaste echt niet meer zonder 24 uur in de gaten te worden gehouden. Dan ben je afhankelijk geworden van 24 uurs zorg. Deze vorm van zorg kan bij verschillende gevallen voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dementie, waardoor je hersenen zodanig zijn afgetakeld dat je absoluut niet meer alleen kan zijn. Daarnaast zijn heb je ook andere vormen van 24 uurs zorg. Denk bijvoorbeeld palliatieve of terminale zorg. Hierbij ben je zodanig ziek dat je niet meer te genezen bent. Het verschil hierbij zit hem echter in de termijn. Palliatieve zorg kan namelijk wel jaren duren, terwijl terminale zorg van veel kortere duur is.