Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat ouderen die dagelijks te veel eten meer dan twee keer zoveel kans hebben op geheugenverlies. Het gaat hierbij om ouderen die dagelijks tussen de 2100 en 6000 calorieën eten. Wie minder eet, dus dagelijks minder calorieën tot zich neemt, heeft dus kans om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of in ieder geval uit te stellen. Minder eten blijkt het brein scherp te houden.
Tijdens het onderzoek van de wetenschappers van Mayo-Clinic werden de eet-en drinkgewoonten van 1200 ouderen russen de 70 en 89 jaar bestudeerd. Allen hadden zij geen dementie en deden zij bij de start een geheugentest. Hierna werden de deelnemers verdeeld in drie verschillende groepen. De eerste groep at tussen de 600 en 1500 calorieën per dag, de tweede groep tussen de 1500 en 2000 en de derde groep tussen de 2100 en 6000.
Na deze fase bleken 163 ouderen geheugenproblemen te ontwikkelen. Het risico was bij de ouderen die de meeste calorieën hadden opgenomen ruim twee keer zo groot. Tussen de andere twee groepen was haast geen verschil te zien. Hierdoor lijkt het erop dat wie minder dan 2100 calorieën eet de kans op geheugenproblemen aanzienlijk verkleint.