Onderzoek financiering van de zorg

De gezondheidszorg in Nederland is van hoge kwaliteit. Steeds komen er nieuwe medicijnen, en technische ontwikkelingen die een groot deel uitmaken van het waarborgen van de hoge kwaliteit. Het is een goede zaak dat we goede gezondheidszorg hebben, maar zorgt ook voor hoge uitgaven. Volgens de CDA is een goede gezondheidszorg zinnig en zuinig en krijgt men gezondheidszorg op de juiste plek, de juiste tijd en het juiste niveau. Hierdoor moet er een flexibele schakeling zijn tussen de verschillende niveaus van nulde tot derdelijns zorg. De financiering komt vervolgens hierna, en het zou niet andersom moeten zijn. Dat is een samenvatting van Smilde over de visie van het CDA.

Wat hierbij natuurlijk de hamvraag is, hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Zorgverleners zullen moeten worden geprikkeld om zinnen en zuinige zorg te kunnen leveren, hierbij zal er niet te veel en niet te weinig zorg moeten worden gedaan. Er zijn door de minister al experimenten aangekondigd voor alternatieve bekostiging van integrale zorg. Hierbij kwam het voorstel van Smilde om met initiatieven die met outcome financiering werken te werk gaan. Deze initiatieven moeten worden gefinancierd op basis van de resultaten van medisch handelen. Dit voorstel werd door de minister toegezegd.

Het CDA wil om het niveau van de gezondheidszorg hoog te houden, de organisatie van de zorg slim inrichten. Waarbij het zwaartepunt bij de eerstelijnszorg ligt, waardoor het dicht bij de burger komt en breed toegankelijk blijft. Het bieden van zorg op de juiste plaats, op het juiste niveau betekent dat er continue tussen eerste- en tweedelijnszorg zal worden geschakeld. Er zijn verschillende experimenten op dit vlak, waar het CDA aandacht voor vroeg.

In plattelandsgebieden zijn streekziekenhuizen van belang. Het streekziekenhuis, kan hierbij basisziekenhuiszorg bieden in nauwe samenwerking met een groter ziekenhuis.

Ook werd er door Smilde aandacht gevraagd voor de acute zorg, met de nadruk op de krimpregio’s, waar men niet altijd aan de norm van 45 minuten kan voldoen. Het is namelijk niet altijd zo dat een streekziekenhuis een volwaardige Spoedeisende Eerste Hulp heeft. Dit probleem deed zich bijvoorbeeld in de Sionsberg in Dokkum voor. In de Sionsberg beschikt men over een Acute Zorgpost, die het midden tussen de Huisartsenpost en de Spoedeisende Eerste Hulp houdt. In het kader van de beschikbaarheidsbijdrage is de minister bereid om met kleine ziekenhuizen en de Inspectie te overleggen wat voor mogelijkheden er zijn voor deze vorm van acute hulp.