Belang van bloeddruk op middelbare leeftijd

Uit onderzoeken van de Northwestern University Feinberg School of Medicine blijkt dat wanneer men op middelbare leeftijd een verandering van de bloeddruk ervaart, dat dit serieuze gevolgen kan hebben voor het risico dat men loopt op hart- en vaatziekten.
Uit het onderzoek bleek dat mensen die op 55-jarige leeftijd nog nooit problemen hebben gehad met hun bloeddruk het minste risico liepen op hart- en vaatziekten. De mensen die op hun 55e al een hoge bloeddruk hadden hadden opvallend meer last van hart- en vaatziekten.
Voor dit onderzoek werden bijna 62.000 mensen bestudeerd. Waarbij men startte met het volgen van deelnemers op een gemiddelde leeftijd van 40 jaar, waarbij men doorging met volgen tot overlijden of tot men de leeftijd van 95 jaar had bereikt. Regelmatig werd er bij deze personen de bloeddruk met een bloeddrukmeter opgenomen. Uit deze gegevens kon men constateren dat van alle mannen die op middelbare leeftijd een hoge bloeddruk ontwikkelde in totaal 70% te maken kreeg met hart- of vaatziekten voordat ze 85 jaar werden.
Van de onderzochte mannen had 26% een normale bloeddruk op 55-jarige leeftijd, bij vrouwen was dit percentage maar liefst 41%. Op datzelfde moment had ongeveer de helft van de mannen en vrouwen met prehypertensie te maken. De bloeddruk op middelbare leeftijd nam bij vrouwen wel meer toe als bij mannen.
Uit het onderzoek is wel weer gebleken hoe belangrijk een gezonde bloeddruk is. Door een gezond voedingspatroon in combinatie met veel lichaamsbeweging en een goed gewicht, kan men de bloeddruk laag houden, waardoor men het risico op hart- en vaatziekten verminderen kan.