Hoge bloeddruk kan risico op kanker vergroten

Onder leiding van de Belgische onderzoekster Mieke van Hemelrijck van het Londense King’s College, is een grootschalig onderzoek gedaan naar het verband tussen een hoge bloeddruk en kanker. De resultaten zijn schokkend, want uit het onderzoek blijkt dat mannen met een hoge bloeddruk 29% meer kans hebben om kanker te krijgen dan mannen met een lage bloeddruk.

Van Hemelrijck volgde twaalf jaar lang een groep van bijna 600.000 mensen, bestaande uit 289.454 mannen en 288.345 vrouwen. In de periode dat ze gevolgd werden, kregen 22.184 mannen en 14.744 vrouwen kanker. Bij de mannen overleden er 8742 aan kanker tijdens de studie, bij de vrouwen 4525.

Bij de mannen was een directe link te vinden tussen hun bloeddruk en kanker, bij de vrouwen niet. Wel constateerde de onderzoekers dat bij vrouwen met een hoge bloeddruk bepaalde soorten kanker iets vaker voorkwamen dan normaal.

Het was al bekend dat een hoge bloeddruk desastreuze gevolgen kan hebben voor het menselijk lichaam, en dit onderzoekt onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is om je bloeddruk in de gaten te houden. Het kan dan ook raadzaam zijn om een bloeddrukmeter aan te schaffen en zo zelf op verschillende tijdstippen, in verschillende situaties je bloeddruk te meten.