Risico’s van hoge bloeddruk niet bekend bij Nederlanders

Omdat er geen duidelijke symptomen zijn, zijn veel Nederlanders ten onrechte onder de indruk dat zij geen rekening hoeven te houden met de risico’s van een hoge bloeddruk. Een gevaarlijke gedachte, want een te hoge bloeddruk is een van de grootste risicofactoren voor hartziekten. Je kunt ongemerkt een te hoge bloeddruk hebben, want echte symptomen zijn er niet.

Daarnaast is het heel normaal om af en toe een verhoogde bloeddruk te hebben. ’s Ochtends en ’s avonds is je bloeddruk vaak lager en deze kan stijgen na inspanning of heftige emoties. Iemand heeft dan ook pas officieel een te hoge bloeddruk als dit op drie verschillende momenten is gemeten. En daar zit precies het probleem, niet iedereen laat zijn of haar bloeddruk meten bij de dokter. Nu zou iedereen dit thuis kunnen doen door zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen, maar dit wordt door nog maar slechts 9,6% gedaan.

Het is dus terecht dat een te hoge bloeddruk soms ‘de sluipmoordenaar’ wordt genoemd, want de gevolgen van een te hoge bloeddruk (schade aan hart en/of bloedvaten) worden pas ontdekt als het te laat is, en het lichaam onherstelbaar is beschadigd door een te hoge bloeddruk, die jarenlang onopgemerkt is gebleven.