Iedereen is wel eens ziek en wanneer je wilt meten of er sprake is van verhoging (boven 37,0 graden) of koorts (boven 38,0 graden) is een koortsthermometer nodig. Dit is namelijk en signaal dat er ergens in het lichaam iets aan de hand is zoals een infectie of ontsteking of een griep. De koorts zorgt er voor dat dit bestreden wordt wat vaak gepaard gaat met klachten. Zo kun je je erg slecht voelen en allerlei verschillende symptomen krijgen zoals bijvoorbeeld ijlen of evenwichtsstoornissen. Er zijn verschillende medicijnen die pijnstillend en koortsverlagend werken zoals paracetamol.
Om de temperatuur in het lichaam op te meten zijn er allerlei verschillende koortsthermometers. Je kunt de temperatuur opmeten via het voorhoofd, het oor, de tong, de oksel en de anus. Bij sommige manier dient er rekening gehouden te worden met de nauwkeurigheid, deze is wellicht niet altijd even goed maar natuurlijk is ook niet iedere manier even aangenaam. Het meest betrouwbare plekje om de koorts te meten is via de anus en het oor.
Je hebt allerlei verschillende koortsthermometers om de temperatuur op te meten. Je hebt een kwikthermometer, een elektrische thermometer, de oorthermometer en ook een thermometer waarbij je via het voorhoofd de koorts op kan meten.
De kwikthermometer mag sinds 2003 niet meer worden verkocht, toch is het er een die waarschijnlijk in vele huishoudens omlig. Het nadeel van deze thermometer is dat deze kan breken en op die manier het kwik dampen verspreid die erg giftig zijn. Voordele is wel dat deze het meest nauwkeurig is mits goed afgelezen kan worden wat de temperatuur is.
De elektrische thermometer is eigenlijk de verbeterde vorm van een kwikthermometer. Hij is wat steviger en werkt ook een stuk sneller. Een groot nadeel is wel dat de batterijen van de thermometer op kunnen gaan, als ze bijna op zijn kan de nauwkeurigheid dus minder zijn. Advies is dus om deze goed in de gaten te houden. De thermometer is gelijk klaar voor gebruik en als deze klaar is met meten geeft deze vaak een signaal zodat je zeker weet dat er goed gemeten is.
Een oorthermometer is erg gemakkelijk in gebruik. Deze is speciaal vormgegeven met een tuitje welke in het oor gehouden moet worden. Nadeel is dat deze erg zwaar kan zijn, wat groter is en vaak wat duurder is dan andere koortsthermometers. Een groot voordeel is dat ziektekiemen niet snel overgedragen worden omdat alleen het oor gebruikt wordt, het is dus erg hygiënisch.