Risico’s te hoog cholesterol

We hebben allemaal cholesterol nodig. Zonder cholesterol kunnen we namelijk niet leven. Het is een bouwstof voor het celmembraan en de hormonen. Daarnaast is het ook noodzakelijk voor je zenuwstelsel. Het cholesterol wordt vervoerd door het bloed. Het bloed verbindt het cholesterol aan eiwitten. Het is namelijk een vetachtige stof die niet oplost in water of bloed. Eiwitten zorgen er wel voor dat het cholesterol oplost en daarom worden deze aan elkaar verbonden. Deze verbindingen worden lipoproteïnen genoemd. Lipoproteïnen komen in twee soorten voor:

  • Hoge Dichtheid lipoproteïne (HDL)

  • Lage Dichtheid lipoproteïne (LDL)

HDL is een gunstige vorm van cholesterol. Het zorgt ervoor dat het slechte cholesterol naar de lever wordt afgevoerd. Daar wordt het afgebroken en vervolgens komt het in de darmen. Via de ontlasting verlaat het slechte cholesterol je lichaam. LDL is het slechte cholesterol. Dit is de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. LDL vervoert het cholesterol naar de cellen en spieren. Het blijft aan de binnenkant van bloedvaten kleven en dan voornamelijk aan de beschadigingen van vaatwanden. Bloedvaten kunnen daardoor langzaam dichtslibben en dit veroorzaakt slagaderverkalking. Heb je een te hoog cholesterolgehalte, dan heb je meer kans om hart- en vaatziekten te krijgen.

 

Oorzaken te hoog cholesterol

Elk lichaam is anders en ook ieders cholesterolgehalte is anders. Wat voor de één helpt, hoeft voor de ander helemaal niet te helpen. Het meest ideale is wanneer je lichaam precies genoeg cholesterol aanmaakt. Helaas gebeurt dit niet bij iedereen. Cholesterol komt ook via voeding in je lichaam. Pas daarom op met het eten van te veel verzadigd vet. Verder kan een hoog cholesterol verschillende oorzaken hebben:

  • Overwicht

  • Diabetes

  • Roken

  • Traag werkende schildklier

  • Bepaalde medicijnen

  • Erfelijk

Het heeft voornamelijk met je levensstijl te maken. Als je veel verzadigde vetten eet, weinig beweegt en ook nog eens rookt, heb je meer kans op een hoog cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterol is slecht voor je bloeddruk. Mocht je een hoge bloeddruk hebben dan heb je ook een grotere kans op een hoog cholesterolgehalte.

 

Hoe meet ik mijn cholesterolgehalte?

Het cholesterolgehalte wordt door middel van een bloedonderzoek gemeten. Dit gehalte is niet altijd hetzelfde. Het schommelt vaak en daarom zijn er meerdere metingen nodig om een betrouwbaar beeld te krijgen. In het volgende schema kun je zien welke waarden normaal zijn en welke niet.

 

Cholesterolgehalte

Betekenis

lager dan 0,5 mmol/l

normaal

5,0 – 6,4 mmol/l

licht verhoogd

6,5 – 7,9 mmol/l

verhoogd

hoger dan 8,- mmol/l

sterk verhoogd

 

Verlagen van cholesterol

Een laag cholesterolgehalte is beter voor je gezondheid. Heb je een te hoog cholesterolgehalte, kijk dan eens kritisch naar je levensstijl. Eet je ongezond, beweeg je weinig en rook je? Dan is dat het eerste waar je iets aan moet veranderen. Voornamelijk buikvet verhoogt de kans op een hoog cholesterolgehalte. Mocht je cholesterol niet lager worden, dan kan de dokter medicijnen voorschrijven. Meer informatie over cholesterol vind je hier.