Zorgverzekering in het buitenland

Hoe zit het met je zorgverzekering als je een langere tijd naar het buitenland gaat om te studeren of om een rondreis te maken? Dit zijn vragen die je tegenkomt als je aan het oriënteren bent om naar het buitenland te gaan. Het hangt van verschillende factoren af of je nog verzekerd kan blijven in het Nederland of niet.

Ben je nog onder de 30 jaar en ga je studeren in het buitenland dan kan je gewoon je Nederlandse zorgverzekering behouden. Het is zelfs verplicht om je Nederlandse verzekering aan te houden. Let er wel op soms moet je voor het buitenland een aanvullende verzekering afsluiten.

Als je gaat werken of een betaalde stage lopen in het buitenland, dan hangt het ervan af naar welk land je gaat of je je verzekering kan behouden. Kijk dus goed of je Nederlandse verzekering nog geldig is als je in het buitenland gaat werken. Vaak is het zo dat als je langer dan 3 maanden in het buitenland werkt of stageloopt je een verzekering in het land waar je verblijft moet afsluiten.

Wanneer je van plan bent te gaan reizen, dan blijf je verzekerd in Nederland als je korter dan 1 jaar gaat. Als je langer gaat dan kan je het beste navraag doen bij de Sociale Verzekeringsbank om te kijken waar je verzekerd moet zijn.