Wanneer je zwanger bent, kun je misschien niet wachten om je kindje te ontmoeten. Je hebt misschien al vaker gehoord van het laten maken van een pretecho, maar dat het wellicht schadelijk zou zijn. Als dat zo is, is het dat natuurlijk zeker niet waard. Gelukkig kun je met een gerust hart een pretecho laten maken, want het is niet schadelijk voor jou of voor je kindje. In dit artikel leggen we uit hoe het maken van een pretecho precies gaat.
Een pretecho is natuurlijk niet hetzelfde als een medische echo. Medische echo’s worden aangevraagd door je verloskundige waarbij de 10 en 20 weken echo’s door je zorgverzekeraar vergoed worden. Pretecho’s zijn er, zoals de naam al zegt, voor de pret. Je kunt ze zelf aanvragen en op eigen verzoek laten maken, dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bij een medische echo zie je vaak een plaatje in 2D, terwijl een pretecho vaak in 3D of zelfs 4D is, waarbij je je baby van alle kanten kunt bekijken!
Een pretecho wordt gemaakt met ultrasone golven. Deze trillingen of geluidsgolven worden je buik in gezonden door de echo transducer, het apparaat dat over je buik heen glijdt. Deze trillingen worden weerkaatst door de baby en de baarmoeder en komen op deze manier weer terug bij de transducer. Het echoapparaat zet vervolgens de teruggekaatste trillingen om in beeld, waardoor de baby op het scherm verschijnt. Deze ultrasone golven zijn gelukkig niet schadelijk voor je baby. Met vrijwel dezelfde golven (doptone) wordt bijvoorbeeld in het ziekenhuis ook geluisterd naar het hartje. Het enige verschil is dat er bij het maken van een echo warmte vrijkomt, waarvan soms beweerd wordt dat het wel schadelijk is. De hoeveelheid warmte die vrijkomt is echter zodanig weinig dat het verwaarloosbaar is. De intensiteit van de trillingen van een echo zijn zelfs een stuk minder intens dan bij een doptone, waarmee naar het hartje geluisterd wordt. Met het aantal trillingen waarmee je 30 minuten via een doptone naar het hartje kunt luisteren, kun je zelfs 34 uur lang naar een echo kijken!
Het laten maken van een pretecho is juist erg leuk, zeker wanneer je kiest voor de 3D of 4D versie. Je kunt dan echt de vormen van je kindje zien! Heeft het jouw neus of toch die van je partner? Op een pretecho kun je het zien! Zo maak je al voor de geboorte kennis met je kindje. Daarnaast is het natuurlijk een leuke herinnering voor later wanneer je met je kindje terugkijkt naar de echo’s. Je kunt dus met een gerust hart een pretecho laten maken; het is nog leuk ook!