Bezuinigen op medicijnen

Het is al vaker nieuws de laatste tijd. Door de verhoogde eigen risico’s en andere aangescherpte voorwaarden bezuinigen we massaal op de zorg. Een bezoek aan de dokter of tandarts loopt al snel in de papieren. Nu blijkt dat we naast het bezoeken van deze zorginstellingen ook de medicijnen links laten liggen. Dit is wat het KNMP hoort onder de apothekers. Vooral voorgeschreven medicijnen worden niet opgehaald.

Onnodige maagbloedingen

Het Instituut verantwoord medicijngebruik melde al dat 360 mensen in 2012 onnodig maagbloedingen kregen. Dit kwam voort uit de kostenoverweging om geen maagbeschermers te slikken zoals ibuprofen. Het jaar ervoor werd dit nog bijna volledig vergoed.

Medicijnvergoedingen

Vanuit de zorg is er angst dat zorgmijding een steeds groter probleem zal worden. Er wordt verwacht dat er nog meer medicijnvergoedingen uit de pakketten worden gehaald. Het ministerie van gezondheid zal zelf ook nog een onderzoek gaan uitvoeren over dit onderwerp.

België en Duitsland

In andere landen zoals België en Duitsland worden nog wel veel medicijnen vergoed. Daar liggen alleen de wettelijke prijzen van de medicijnen lager omdat hiervoor een andere berekening geld. Ook op deze manier kan de Nederlandse overheid honderden miljoenen besparen. In dit geval kunnen mensen met bijvoorbeeld Astma toch dezelfde levensstandaard aanhouden.