Het tweede trimester van je zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je je zwangerschap opdelen in drie trimesters. Het eerste, tweede en derde trimester van je zwangerschap. Maand 4 tot en met 6 van je zwangerschap wordt het tweede trimester genoemd. Veel vrouwen vinden dit de prettigste periode van de zwangerschap. De kwaaltjes nemen af en het risico op een miskraam is veel kleiner. Ook begint je buik echt zichtbaar te worden. Wat moet je nog meer weten over dit trimester?

De ontwikkeling van je baby

Aan het einde van dit trimester ziet je kindje er al echt uit als een baby. Je buik groeit enorm hard, wat ook zeker te zien is aan jouzelf. De baby ontwikkelt zich enorm in deze periode. De spieren worden getraind en het ademhalen en slikken worden ook beter ontwikkeld. Ook zintuigen beginnen te werken. Je baby kan je stem horen en zelfs herkennen. Ook de ogen beginnen langzaamaan te werken en een gezicht begint te vormen. Je kindje kan zelfs al hikken, duimen en gapen. Toch is de binnenkant van je baby nog niet af na deze 6 maanden. Vanaf ongeveer 16 weken kun je een geslachtsbepaling echo laten maken. Dit is ook mogelijk in de vorm van een 3D echo.

Wat gebeurt er met jouw lichaam?

Zoals we al zeiden begin je bij jezelf een echte buik te zien. Je voelt je waarschijnlijk goed omdat je al echt aan het idee bent gewend dat je zwanger bent. Het moment dat je je kindje voor het eerst voelt schoppen halverwege het tweede trimester maakt je nog gelukkiger. Uiteraard staat hier wel tegenover dat de kilo’s eraan beginnen te vliegen. Je eet namelijk voor twee en je komt dus ongeveer een halve kilo per week aan. Dit hoort er nou eenmaal bij en gelukkig worden je zwangerschapskwaaltjes minder. Wel kunnen er weer nieuwe kwalen bij komen, zoals bandenpijn, pijn in je rug, zwangerschapsstriemen, brandend maagzuur en ga zo maar door.

Wat moet je regelen?

Er zijn een paar dingen die handig zijn om te regelen in het tweede trimester. Het is allereerst handig om je goed in te lezen over de vorderingen in je zwangerschap en over de aankomende bevalling. Het is goed om te weten waar je aan toe bent. Een belangrijke echo in dit trimester is de 20-wekenecho en als je dit wil natuurlijk de geslachtsbepaling echo. Ook is het verstandig om je te gaan verdiepen in waar je wil bevallen en op welke manier.