Zorgen voor je baby: kunstvoeding of borstvoeding?

Veel vrouwen overwegen om helemaal geen borstvoeding te geven, deels borstvoeding te geven, of op een gegeven moment over te stappen naar kunstvoeding. Ook is er veel gesproken en gezegd over de voor en nadelen van beide soorten voeding. Wil je goed voor je baby zorgen, maar ook comfort bieden aan jezelf? Dan raden wij in ieder geval aan om een stevig voedingskussen aan te schaffen, ongeacht welk type voeding je geeft. Door de tegenstrijdige berichten over het geven van borstvoeding vs. kunstvoeding zijn er veel fabels de wereld in geholpen. Hoe zit dat nu allemaal precies en wat is nu de waarheid over borstvoeding? Wij hebben een aantal punten overzichtelijk op een rij gezet die je mee kunt nemen in de overweging om kunstvoeding of borstvoeding te geven.

  1. Is kunstvoeding altijd veilig?
    In Nederland kun je met een gerust hart kunstvoeding geven. Hier is namelijk alles veilig, aangezien er EU-richtlijnen bestaan om deze melk samen te stellen.
  2. Wat zijn nadelen van flesvoeding?
    Er zijn voordelen te benoemen voor flesvoeding maar ook een aantal nadelen. Zo krijgen baby’s geen natuurlijke antistoffen binnen. Bovendien is flesvoeding duurder dan borstvoeding en is er niet altijd de tijd en ruimte om een flesje klaar te maken. Ook hebben baby’s de neiging om gulziger te drinken bij het geven van de fles. Een nadeel is, dat er meer boertjes vrijkomen en je baby kramp kan krijgen.
  3. Wat zijn de nadelen van borstvoeding
    Ook het geven van borstvoeding heeft zo haar nadelen. Zo kun je last krijgen van je borsten en heb je niet precies door hoeveel je baby drinkt. Ook kan het niet prettig zijn om je baby constant in de juiste houding te houden. Wij raden daarom aan om bijvoorbeeld een Snoozebaby voedingskussen in huis te halen ter ondersteuning. Ook kan het geven van borstvoeding onhandig zijn voor moeders, aangezien zij dit goed moeten organiseren en een plek dienen te vinden die zijzelf geschikt vinden.

Conclusie

Gelukkig hoef je helemaal niet te kiezen tussen kunstvoeding of borstvoeding. Steeds meer dames beginnen met borstvoeding maar gaan na een week of drie 1 a 2 keer per dag over op flesvoeding. Dit geeft mama wat meer flexibiliteit, zodat ze gemakkelijker even de deur uit kan of visite kan ontvangen. Maak je dus niet druk en kies voor het type voeding dat het beste bij je past!