Zorgverzekering is verplicht vanaf 18 jaar

Iedereen vanaf 18 jaar moet een zorgverzekering afsluiten. Dat is minder makkelijk dan het lijkt, doordat er nogal wat verschillen in de aangeboden verzekeringen te vinden zijn.

Zorgverzekering

Kinderen tot 18 jaar zijn automatisch bij een van de ouders meeverzekerd. Alle andere inwoners moeten een eigen zorgverzekering hebben, dat wil zeggen een basisverzekering. Deze is verplicht en de hierin vastgelegde behandelingen worden door de minister vastgesteld. Of je daarnaast een aanvullende – en/of een tandartsverzekering afsluit, moet je zelf weten. Wie dit niet doet, moet zelf de kosten van een eventuele behandeling betalen.

Zorgtoeslag

De overheid betaalt via de Belastingdienst iedere inwoner die een te laag inkomen heeft, een zogenaamde zorgtoeslag. Dat is een tegemoetkoming die de zorgverzekering betaalbaar moet maken. Om voor die toeslag in aanmerking te komen, kan een aanvraag ingediend worden. Wordt geen aanvraag ingediend, dan zal de Belastingdienst waar dat qua inkomen noodzakelijk is, achteraf een toeslag toekennen. Een probleem kan een wijziging in het inkomen vormen. Wie gedurende het jaar meer gaat verdienen, maar dat niet opgeeft, zal achteraf zorgtoeslag terug moeten betalen.

Eigen bijdrage

De bekendste eigen bijdrage is het bedrag van 375€ maximaal per jaar dat de zorgverzekeraar in rekening kan brengen bij het gebruik van diensten en medicijnen. Daarnaast kun je er zelf voor kiezen om tussen 100 en 500€ eigen bijdrage te nemen om op die manier de poliskosten per maand te verlagen. Een derde eigen bijdrage speelt bij de aanvullende – en tandartsverzekering, waarbij met maximale vergoedingen en vooraf vastgelegde vergoedingen gewerkt wordt, waardoor bij sommige behandelingen een eigen bijdrage betaald moet worden.

Budgetverzekering

Een nieuwe vorm is de budgetverzekering, die voor een lager maandbedrag aangeboden wordt. Het verdient wel aanbeveling vooraf heel goed naar de voorwaarden te kijken, aangezien achteraf onverwachte kosten kunnen optreden. Goedkoop kan zo duurkoop worden.

Wel of geen aanvulling?

Gezien de extra kosten kiezen sommigen om alleen de basisverzekering te nemen. Bij ziekte of behandeling kan het bedrag dat je zelf moet betalen fors zijn. Verder geldt dat een slecht gebit niet alleen voor helse pijnen zorgt, maar tevens een aanslag op de algehele gezondheid is. Het is zaak om bij de keuze tussen wel of geen aanvullende zorgverzekering daar rekening mee te houden.

Welke zorgverzekering?

De verschillende vergelijkingssites laten vaak goed het verschil tussen de ene en de andere zorgverzekering zien. Kijk altijd op minimaal twee vergelijkingssites om een helder overzicht te krijgen. Kies niet voor de goedkoopste, maar voor de zorgverzekering die het beste bij jouw gezondheidstoestand past.